Castellum Fectio open voor publiek


Castellum Fectio Op 24 oktober 2016 is de visualisatie van Castellum Fectio, nabij Fort bij Vechten in Bunnik, officieel geopend. Mariƫtte Pennarts, gedeputeerde provincie Utrecht, onthulde hiervoor het informatiebord voor bezoekers. Castellum fectio was het grootste fort van de Romeinse Limes en dateert van 4/5 tot 275 na Christus. Met een ruimtelijk kunstwerk is het Romeinse castellum weer tot leven gebracht.

Met de verbeelding van het castellum kunnen bezoekers zich een beeld vormen van (de omvang van) het eerste fort voor Romeinse hulptroepen in Nederland en van het dorp, de vicus. Zij worden meegenomen in het verhaal van de geschiedenis van de Romeinen en kunnen dit in het verbeeldingskunstwerk zelf beleven.

Het ruimtelijke kunstwerk maakt gebruik van wetenschappelijke documentatie en originele archeologische vondsten. De constructie is een van de grootste verbeeldende kunstwerken van Nederland met een totale lengte van ruim 1,5 kilometer. Een betonnen plint in het kunstwerk geeft de omtrek van het castellum aan (180 x150 meter). Daarnaast is langs de wandelpaden de locatie van de gebouwen en de vicus rond het fort zichtbaar gemaakt.


Het inrichtingsplan voor Castellum Fectio en de omgeving is gemaakt door Parklaan Landschapsarchitecten en Studio Klarenbeek in opdracht van de Provincie Utrecht. Het ontwerpteam bestond naast Parklaan uit beeldend kunstenaar Paul de Kort, en archeoloog Ivar Schute van RAAP.

Castellum Fectio is onderdeel van de Romeinse Limes, het cultuurhistorisch monument dat op de nominatie staat voor een plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het fort ligt naast het Waterliniemuseum en heeft de regio Utrecht er in Vechten een mooie toeristische attractie bij. De provincie Utrecht investeert een miljoen Euro in dit project en via Europse subsidies komt daar een half miljoen bij.

Meer info:


testOpening Castellum Fectio Opening Castellum Fectio

testVoor meer achtergrondinformatie zie: Projectpagina RAAP

testBureau Parklaan: Projectpagina Parklaan en Video Castellum Fectio

testDownload hier een interview met de betrokkenen dat eerder in onze nieuwsbrief verscheen.
MEER WETEN


Ivar Schute
T 071-5768118 | E i.schute@raap.nl