Ontdek de Oude Hollandse Waterlinie


Licht op de Linie

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Tot dat jaar zet Stichting Groene Hart in september, tijdens de Prinsenmaand, elk jaar een andere vestingstad langs de Oude Hollandse Waterlinie letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Zij maakt daarmee deze linie als geheel zichtbaarder en aantrekkelijker voor de inwoners van en bezoekers aan het Groene Hart. De aftrap ervan is dit jaar in de tweelingsteden Nieuwpoort en Schoonhoven en bij de Koeneschans in Vlist.

Schemerwandelingen

Op de vier zaterdagavonden - 3, 10, 17 en 24 - in september 2016 begeleiden gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort en Stichting Stadswandeling Schoonhoven de deelnemers aan de schemerwandelingen door hun eigen vestingstad over de vestingwallen en door de fraaie centra. Voormalige bastions, maar ook de Veerpoort, ‘beren met monniken’, gevels van musea, stadhuis met inlaatsluis, vestingwallen, bomenrijen, grachten, enzovoorts worden daarna in het licht gezet, evenals de Koeneschans in Vlist, waar het kunstenaarscollectief Vlasunie tijdens Kunststroming 2016 een bijzondere installatie maakt.

Koeneschans 1679Archeologisch onderzoek Koeneschans

RAAP heeft in 2013 archeologisch onderzoek uitgevoerd naar de geschiedenis van de Koeneschans, een verdedigingswerk in de Oude Hollandse Waterlinie. De Koeneschans stond in de 17e eeuw op een eilandje in de Vlist, tussen Haastrecht en Schoonhoven (op de kruising van de Vlisterdijk, de Slangenweg en de Fransekade). Aanleiding voor het onderzoek door RAAP was het plan van Zuid-Hollands Landschap om het terrein herin te richten en open te stellen voor publiek.

Download flyer

Ter gelegenheid van Licht op de Linie 2016 is een flyer over het archeologisch onderzoek naar de Koeneschans verschenen die hier te downloaden is.

Zie ook:
http://www.ontdekdewaterlinie.nl/lichtopdelinie

https://www.facebook.com/Ontdek-de-Oude-Hollandse-Waterlinie-663998020394157/?pnref=story