Nederlandse expertise bij archeologische opgraving Sobibor

Voor een archeologische opgraving in het voormalige vernietigingskamp Sobibor is Nederlandse expertise ingehuurd. Archeoloog Ivar Schute, senior projectleider bij RAAP, zal van 3 tot en met 12 november deelnemen aan de Pools-Israelische opgravingscampagne in Sobibor.


Ivar Schute tijdens onderzoek in Kamp Westerbork

Schute is specialist in archeologisch onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog en heeft veel kennis vergaard met onderzoek in onder meer kamp Amersfoort en kamp Westerbork. Vanuit Westerbork zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 34.000 Nederlandse Joden naar Sobibor op transport gesteld en daar vermoord.Het opgravingsteam in Sobibor staat onder leiding van archeoloog Yoram Haimi (Yad Vashem, Israel) en bestaat uit IsraŽlische en Poolse archeologen. Voordat de opgraving startte was er nagenoeg niets dat herinnerde aan het vernietigingskamp, het terrein bestond uit bos. Het is de bedoeling dat er een herdenkingsmonument op de plek van het kamp komt.

In Nederland is inmiddels veel expertise vergaard over het oorlogserfgoed van WO II. RAAP deed in 2011 archeologisch onderzoek in kamp Westerbork, waarbij Schute de opgraving leidde van een klein deel van de vuilstort van het kamp. Daarbij werden meer dan 20.000 vondsten gedaan. Omdat veel vondsten van de opgraving in Sobibor afkomstig zijn uit Nederland, zal Schute met name meewerken aan het onderzoek van het vondstmateriaal.

Eerder dit jaar, werd Schute ingevlogen voor de veldleiding van de opgravingscampagne in concentratiekamp Treblinka. De algehele projectleiding daarvan was in handen van forensisch archeologe Dr. Caroline Sturdy Colls van de University of Staffordshire. Tijdens de opgraving In Treblinka zijn door Channel 5 filmopnames gemaakt voor een documentaire. Deze documentaire wordt op 18 november uitgezonden onder de (voorlopige) titel: Treblinka: 'Inside the Murder Factory'.

Meer informatie over de opgraving in Sobibor: LINK

Link ivm documentaire over de opgraving in Treblinka: LINK
MEER WETEN?


Ivar Schute,
RAAP regio west, 071-5768118
i.schute@raap.nl