Lest we forget De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer


In de zomer van 2016 vond op het IJsselmeer een typisch Hollands huzarenstukje plaats. Door het droogleggen van 900 m2 IJsselmeer is het wrak van de Vickers Wellington R1322 op unieke wijze geborgen. Deze Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Lest-We-Forget_01.jpg

Minutieus wordt door auteurs Peter Boomsma en Ruurd Kok uit de doeken gedaan hoe de berging is gerealiseerd en hoe de Vickers Wellington in de donkere oorlogsdagen aan zijn einde kwam. Lest we forget bevat interviews met alle bij deze berging betrokken partijen. In het boek wordt een uniek kijkje achter de schermen van de berging gegeven. Naast het historische verhaal en de archeologische oogst wordt via interviews met directbetrokkenen – zoals de zandwinner, de stafofficier vliegtuigberging, de EOD’er, de berger – een waarheidsgetrouw beeld, gelardeerd met tientallen foto’s, geschetst van de berging.

 

In het laatste hoofdstuk verhaalt kapitein Geert Jonker van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht de niet eerder bekende, definitieve identificatie van de volledige Poolse bemanning.

 

Bestellen

Lest we forget is leverbaar vanaf 2 mei 2017. Het boek is uitgevoerd met harde kaft, formaat 30x20 cm, luxe glanzend papier, bevat 120 pagina’s en is in fullcolour. Het boek is fraai vormgegeven door Monique Vogelsang van Vogelsang grafisch ontwerp uit Heerenveen. ISBN: 9 789491 536441.Een recensie-exemplaar kan worden opgevraagd via info@uitgeverijlouise.nl of 0566 – 62 19 76

Het boek kost € 20 en is te bestellen bij Uitgeverij Louise: >> LINK

 

Over de auteurs

Peter Boomsma (1960) is geboren in Berlikum en studeerde geschiedenis aan de RUG. Vorig jaar schreef hij Hercules van de Wâlden. Het verhaal van brigadier Tjeerd de Walle, in 1999 Kneppelfreed. Gevecht om de taal met wapenstok en waterkanon. Hij werkte als woordvoerder voor politie Fryslân, ook was hij teamleider communicatie bij een gemeente. Tegenwoordig is hij eigenaar van Boomsma Communicatie & Mediatraining. In 2016 verzorgde Boomsma voor de gemeente De Fryske Marren de communicatie van de berging.

Ruurd Kok (1969) studeerde archeologie aan de Universiteit Leiden. Hij werkte ruim 20 jaar in de archeologie, als gemeentelijk en provinciaal archeoloog. Sinds 2010 werkt Kok voor het archeologisch onderzoeks- en adviesbureau RAAP. In 2016 was hij vanuit RAAP projectleider van het archeologisch onderzoek tijdens de berging van Vickers Wellington R1322.

Archeoloog doet verslag

In RAAP Magazine 2017-1 besteedde RAAP al aandacht aan de vliegtuigberging. Laurens Flokstra, archeoloog bij RAAP, doet daarin verslag van de spannende zoektocht naar het gecrashte vliegtuig en de vondsten die het opleverde: Lees meer


MEER WETEN


Ruurd Kok
T 071 - 576 8118
E r.kok@raap.nl