8 april 2017: Open Dag opgraving Medel
(11.00 - 16.00 uur)


Op zaterdag 8 april wordt een Open Dag georganiseerd op de opgravingen In het uitbreidingsgebied voor bedrijvenpark Medel in Tiel . Sinds november 2016 doen archeologen van ADC, Archol, BAAC, RAAP en Vuhbs daar onderzoek in opdracht van het Industrieschap Medel en in samenwerking met de gemeenten Tiel en Neder-Betuwe en de provincie Gelderland. In het 80 hectare tellende plangebied aan de A15 zijn mooie vondsten gedaan en vindplaatsen ontdekt uit de Steentijd, Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Open dag Medel

Activiteiten voor het publiek

Van 11.00 tot 16.00 uur zijn de vondsten en sporen te bekijken op de verschillende opgravingslocaties in het gebied. De archeologen en vele vrijwilligers die meewerken aan de opgraving vertellen over het onderzoek, er zijn 3D-presentaties en filmbeelden te zien. Daarnaast worden diverse activiteiten voor het publiek georganiseerd. Zo laat een vuursteensmid zien hoe vuursteen bewerkt wordt, een groep ‘echte’ Romeinse burgers en soldaten vertelt over het dagelijkse leven in de Romeinse tijd, muzikanten spelen middeleeuwse muziek en een verhalenverteller neemt kinderen mee terug in de tijd. Voor kinderen zijn er ook workshops waarin zij bijvoorbeeld zelf een potje van klei kunnen maken en de allerkleinsten kunnen zich laten schminken. Kortom, voor alle leeftijden is er iets te beleven.

Kijk vanaf 23 maart op www.uitintiel.nl en/of www.facebook.com/archeologischeopgravingtielmedel > evenementen voor meer informatie en route.


Routebeschrijving

De opgravingen zijn te vinden naast het huidige Bedrijvenpark Medel. Om het verkeer in goede banen te leiden zijn er enige verkeersmaatregelen. Voor automobilisten is er een speciale parkeerroute richting de parkeergelegenheid aan de straat genaamd de Prinsenhof. Fietsers en wandelaars bereiken de opgraving via de Medelsestraat-Oost. Volg de borden en aanwijzingen van de verkeersregelaars. Er is geen openbaar vervoer in de directe omgeving van de opgravingen.

Goed om te weten

• Er zijn toiletten op het terrein
• Het terrein kan modderig zijn, neem laarzen mee
• Het terrein is niet geschikt voor minder validen
• Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het terrein bezoeken
• Het is niet toegestaan buiten de aangegeven zones te komen
• Betreden van de opgravingslocaties is volledig op eigen risico
• Er zijn geen horeca voorzieningen
• Auto’s volgen de aangegeven parkeerroute, de Medelsestraat-Oost is afgesloten voor niet-bestemmingsverkeer
• Toegang is gratis

In het nieuws:

Lees ook het artikel over de opgravingen in Medel in ons Magazine: RAAP-Magazine 2017-01
Persbericht gemeente Tiel: LINK
NOS nieuws 30-3-2017: LINK
Romeinse vondsten in Tiel: LINK
Foto’s van vondsten: LINK