18 & 19 september Weekend Etzenrade – IBA Expojaar 

EtzenraderhuuskeOp 18 en 19 september vindt in Jabeek (Limburg) het festivalweekend Etzenrade plaats. Bij het rijksmonument Etzenraderhuuske (gemeente Beekdaelen) is een tot de verbeelding sprekend project gerealiseerd. De historische grachten van de verdwenen kasteelhoeve zijn gereconstrueerd aan hand van archeologisch onderzoek.  

In 2016, 2017 en 2018 deed RAAP archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek naar het voormalige kasteel voor de gemeente Onderbanken. Er werden boringen op het terrein gezet en proefsleuven gegraven en allerlei historische kaarten en andere bronnen bestudeerd. Dat leverde een goed beeld op van de ligging van de kasteelresten en de omvang van de grachten, evenals een hoop vondsten. Het onderzoek van RAAP vormde de input voor het landschapsontwerp.

De grachten van het Etzenraderhuuske fungeren nu als waterberging. Op deze historische plek is een openbare tuin van beroemd tuinarchitect Piet Oudolf gerealiseerd. In samenwerking met LOLA Landscape Architects heeft hij deze bijzondere tuin, met aandacht voor archeologische vondsten, gecreëerd. Het project is een onderdeel van IBA Parkstad.

Reserveren

Tijdens het festivalweekend biedt de gemeente Beekdaelen i.s.m. IBA een uniek inkijkje in het project. Er worden rondleidingen en een dansvoorstelling georganiseerd. Rondleiders (o.a. van RAAP) vertellen over de inrichting en herontwikkeling van het gebied van de kasteelhoeve tot monument en over het verhaal dat schuilgaat achter de archeologische vondsten in Etzenrade. Om deel te nemen aan een van de rondleidingen of de dansvoorstelling te bezoeken is reserveren noodzakelijk. Zie hiervoor:

https://www.iba-parkstad.nl/kalender/weekend-etzenrade/?utm_source=visitzuidlimburg.nl&utm_medium=referral