3D-Fotogrammetrie
Om complexe structuren, profielen en vlakken bij archeologisch onderzoek vast te leggen, is 3D-fotogrammetrie een ideale techniek. Met de ‘Structure-from-Motion techniek’ maakt RAAP hiervan met grote precisie en snelheid een 3D-model. De opgravingsdocumentatie krijgt zo een enorme kwaliteitsimpuls. De modellen zijn bovendien aantrekkelijk om aan het publiek te laten zien.
Met de Structure-from-Motion (SfM) techniek – in het Nederlands ‘structuur-uit-beweging’ – worden foto’s genomen door rondom het object te bewegen, vandaar de naam. Het object wordt vanuit zoveel mogelijk standpunten en met overlap vastgelegd. Slimme software zet het vervolgens om in een levensecht 3D-model, dat ook als ortho-foto (loodrechtfoto) te gebruiken is. Dit proces is niet alleen sneller en eenvoudiger maar ook veel nauwkeuriger dan de ouderwetse veldtekening.
RAAP past deze digitale techniek toe in het veldwerk en biedt het aan voor specifieke opdrachten met complexe structuren. Het is te gebruiken op micro- en macroniveau: van een munt of een hekwerkje, tot complete muurresten of een hele opgravingsput. De 3D-modellen zijn ook goed met het brede publiek te delen: online gezet kan iedereen het object zelf van alle kanten bekijken.
Bekijk hier een aantal 3D-modellen van RAAP op Sketchfab: https://sketchfab.com/RAAP_sfab
Meer weten?
RAAP West-Nederland: Roos de Leeuwe T 071-5768118