Archeologisch onderzoek in Kamp Amersfoort
Archeologisch onderzoek in een ‘schuldig landschap’: Concentratiekamp Amersfoort , Gemeente Leusden en Gemeente Amersfoort (archeologisch vooronderzoek : een bureauonderzoek), RAAP-rapport 2197
Auteur: Ivar Schute
Uitgever: RAAP, Amsterdam, december 2010
Aantal pagina’s: 88 met 41 afbeeldingen in full colour en 1 kaartbijlage
Prijs: € 22,50 inclusief verzendkosten
Kamp Amersfoort is samen met Vught en Westerbork een van de drie grote doorvoerkampen in ons land geweest. Na de Tweede Wereldoorlog is het kamp min of meer van de kaart verdwenen. Alleen een grote door de gevangenen met de hand gegraven schietbaan herinnert aan het kamp. Dit is nu een Nationaal Monument, een plek om te gedenken en herinneren. In verband met plannen van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort voor de uitbreiding van deze gedenkplaats, voerden archeologen van RAAP in augustus en september 2010 een bureauonderzoek uit. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar militaire en andere resten uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, en binnen die context naar de loopgraven en stellingen waarvan de functie en datering onduidelijk was. RAAP heeft onderzocht hoe groot het kamp ooit was en wat er nu van over is. Het is de eerste keer dat de (verdwenen) gebouwen en structuren op en rond Kamp Amersfoort zorgvuldig in kaart zijn gebracht. Een klein deel is ook opgegraven.
Bestellen:
Van de uitkomsten van het bureauonderzoek is nu een rapport verschenen: Archeologisch onderzoek in een ‘schuldig landschap’: Concentratiekamp Amersfoort (RAAP-rapport 2197).
Geïnteresseerden kunnen het rapport bestellen via de receptie van het hoofdkantoor in Weesp: receptie@raap.nl. De kosten bedragen € 22,50 incl. verzendkosten.