Archeologisch onderzoek
Bent u van plan te gaan bouwen of slopen? Vraagt u een omgevingsvergunning aan? Dan is er kans dat u archeologisch onderzoek moet laten doen. Dat kan het geval zijn als er onvoldoende archeologische informatie over uw plangebied bestaat.
Wijst het onderzoek uit dat de bodem verstoord is, of dat er geen archeologische resten in de bodem liggen? Dan komt het terrein vrij voor ontwikkeling, en kunt u verder met uw project. Als er een waardevolle vindplaats ligt, besluit de overheid over de bescherming, opgraving of archeologische begeleiding ervan.
Fasen archeologisch onderzoek
Het onderzoek verloopt in fasen: van algemeen naar gedetailleerd. U kunt te maken krijgen met:
- bureauonderzoek
- inventariserend veldonderzoek
- proefsleuvenonderzoek
- archeologische begeleiding
- opgraving
- fysieke bescherming
Na elke fase beoordeelt het bevoegd gezag (vaak de gemeente) op basis van het onderzoeksrapport of er genoeg informatie verkregen is over de archeologische waarde van uw plangebied. In de praktijk zijn overigens lang niet alle onderzoek-stappen nodig. Is er vervolgonderzoek nodig in de vorm van een proefsleuvenonderzoek, begeleiding of opgraving? Dan heeft u eerst een Programma van Eisen (PvE) nodig.
RAAP is volledig gecertificeerd om archeologisch onderzoek uit te voeren. Onze archeologen kennen uw streek, de bodem en de geldende normen. Ze zijn gewend mee te denken, rekening te houden met tijd en kosten, en ze anticiperen op aanpassingen in uw planning. Een goede basis voor snel en adequaat onderzoek, waar u verder geen omkijken naar heeft.
Diensten archeologisch onderzoek
- Bureauonderzoek
- Inventariserend veldonderzoek (booronderzoek, geofysisch onderzoek, proefsleuven of mechanisch booronderzoek)
- Proefsleuvenonderzoek
- Archeologische opgraving
- Archeologische begeleiding
- PvE voor archeologisch onderzoek