Cultuurhistorische studie voor energieopgave regio Achterhoek
Locatie: Achterhoek
Opdrachtgever: samenwerkende gemeenten in de Regio Achterhoek
Periode: 2017 – 2018
Locatie: Achterhoek
Opdrachtgever: samenwerkende gemeenten in de Regio Achterhoek
Periode: 2017 – 2018
De samenwerkende gemeenten in de Regio Achterhoek streven ernaar in 2030 energieneutraal te worden. Zij hebben één gezamenlijke visie opgesteld over de energieopgave in hun regio: de Regionale Energie Strategie (RES). Vanuit die basis werkt elke gemeente dat op haar eigen manier uit. RAAP droeg hieraan bij met een cultuurhistorische landschapsstudie.
De Achterhoek bestaat uit allerlei cultuurlandschappen: van fraaie landgoederen en uitgestrekte bossen tot bijzondere hoogveengebieden. In de Regio Achterhoek werken acht gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) samen aan de regionale energiestrategie. Ze onderzoeken de mogelijkheden voor opwekking van duurzame elektriciteit en warmte via zon en wind. De plaatsing van zonnepanelen en windturbines heeft invloed op het cultuurlandschap. RAAP kreeg daarom de opdracht voor het regionaal koersdocument een historisch-geografisch kaartbeeld voor de hele Achterhoek samen te stellen.
Uit de opgestelde historisch-geografische kaarten blijkt hoe het landschap geordend is. Is er sprake van een regelmatige of onregelmatige ordening? Is het landschap open of gesloten? En wat is de korrelgrootte: kleinschalig of grootschalig? Daarnaast maakte RAAP een regionale kaart van de gaafheid en waardering van het historisch landschap. De combinatie van beide kaarten is waardevol om te bepalen waar duurzame vormen van energie in het landschap – met name zonnevelden – wel en niet gewenst zijn. Het is een van de afwegingsgronden die gebruikt kan worden om de gewenste locaties voor energieparken te bepalen.
Bij het maken van de kaarten is ervoor gekozen om niet van de huidige situatie uit te gaan, maar van de historische. Het idee daarachter is dat je daarmee kan bijdragen aan het herstel van historische landschapscontrasten. Bijvoorbeeld in ooit kleinschalige landschappen die nu enorm opgeschaald zijn. Het mooie is dat de energietransitie en de optie te compenseren in de vorm van landschapsherstel vanuit dat kaartbeeld hand in hand kunnen gaan.
Luuk Keunen
Projectleider cultuurhistorie RAAP oost
T 0575-567876