Een digitale cultuurhistorische kaart voor Gouda
Locatie:online op https://gis.gouda.nl/viewer/app/Cultuurhistorie_open
Opdrachtgever: gemeente Gouda
Periode: 2015 – 2018
Locatie:online op https://gis.gouda.nl/viewer/app/Cultuurhistorie_open
Opdrachtgever: gemeente Gouda
Periode: 2015 – 2018
Met het online zetten van de cultuurhistorische basiskaart heeft de gemeente Gouda haar informatie over erfgoed met iedereen gedeeld. De webkaart wordt zowel intern binnen de gemeente gebruikt, als extern door wie interesse heeft in de historie van de stad. Aan de basis van deze digitale kaart lag een cultuurhistorische inventarisatie, uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Els Bet Stedebouwkundige, het Monumenten Advies Bureau, Van Meijel Adviseurs in Cultuurhistorie en RAAP.
De gemeente Gouda heeft haar digitale cultuurhistorische basiskaart in 2018 als interactieve webkaart toegankelijk gemaakt. De belangrijkste aanleiding hiervoor was de Erfgoedvisie 2013. Daarin stonden als uitgangspunten onder meer de samenhang centraal stellen en het verhaal van de stad beschrijven. De kaart voorziet in de behoefte om de kennis van het Goudse erfgoed te ordenen, te bundelen en te ontsluiten. Door het erfgoed in de ruimtelijke samenhang te zien, komt de ontstaansgeschiedenis van Gouda in beeld.
Samen met Bureau MAB, Van Meijel Adviseurs in Cultuurhistorie en Els Bet Stedebouwkundige verzamelde RAAP de cultuurhistorische input voor de kaart. Denk aan gegevens over historische gebouwen, oude waterlopen en structuren in het landschap. In expertmeetings met Goudse deskundigen is de informatie aangescherpt. Vervolgens zijn de onderdelen bijeengebracht in een Geografisch Informatie Systeem (GIS): een database die erfgoedinformatie koppelt aan geografische locaties. De legenda is onderverdeeld in brondata (ontginning, waterstaat, infrastructuur en stedenbouwkundige ontwikkeling) en thema’s. Het GIS is geen afgerond geheel. In de toekomst verder is het aantal thema’s uit te breiden en nadere informatie toe te voegen. RAAP leverde de data in de vorm van shapefiles aan voor de eigen webapplicatie van de gemeente.
Het eindproduct is een online kaart die het erfgoed van Gouda in ruimtelijke samenhang toont. Iedereen kan de kaart bekijken via een gisviewer. Via verschillende thema’s komt de ontstaansgeschiedenis van de stad in beeld: in beeld en tekst over het landschap, structuren, stedenbouw en bebouwing. De kaart is een kennis- en beleidsinstrument voor professionals en andere geïnteresseerden. Geschikt voor zowel voor intern gebruik binnen de gemeente, als voor extern gebruik. Bezoekers kunnen zelf kaartlagen aanklikken, combineren en in- en uitzoomen. Zo krijgen ze een beter begrip van de historische en huidige stad. De kaart biedt ook inspiratie en aanknopingspunten voor toekomstige ruimtelijke plannen.
Bekijk hier de cultuurhistorische kaart Gouda: https://gis.gouda.nl/viewer/app/Cultuurhistorie_open
Luuk Keunen
Projectleider cultuurhistorie RAAP oost
T 0575-567876