Middeleeuws zwaard te bezichtigen in Stadshuis Nieuwegein

Het Middeleeuwse ridderzwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster, is tentoongesteld in het Stadshuis Nieuwegein. Tijdens de opening van de tentoonstelling op 20 oktober onthulden wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) het zwaard. Archeologe Roosje de Leeuwe van RAAP, die het zwaard eind 2020 heeft opgegraven, vertelde over de bijzondere vondst en geeft er op 28 oktober een lezing geven.

Het zwaard is 118 cm lang en het is tussen 1040 en 1260 gemaakt. Het is gevonden met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Op het zwaard staat de naam van de maker + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘in naam van de heer’).

Lezing 28 oktober

Op donderdag 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe (RAAP) samen met archeoloog Tim Beerens (BAAC) een lezing over de opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster. In de lezing wordt ingegaan op de vondsten van de gehele opgraving en op die van het zwaard in het bijzonder. Hoe zag het landschap er destijds uit en wat deden de mensen daar? Wie kan de eigenaar van het zwaard zijn geweest en wat we weten over strijd en oorlogvoering in de middeleeuwen? De lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein met de bibliotheek. Toegang is gratis en aanmelden kan online.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is te zien tot 10 december 2021 tijdens de openingsuren van de bibliotheek in het Stadshuis in Nieuwegein.

Meer over deze vondst: https://www.raap.nl/2020/12/11/archeologisch-onderzoek-buitenwaard/