Nationale Archeologiedagen 2021

De nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni 2021 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Nederlandse archeologiedagen 2021

Ook RAAP doet weer mee aan de Nationale Archeologiedagen, dit jaar met de volgende activiteiten:

18, 19 en 20 juni


Een herontdekt graf op Kasteelruïne Valkenburg (Limburg)

In 1925 is bij restauratiewerkzaamheden aan de Kasteelruïne door W. Sprenger een menselijk skelet gevonden. Bij het graf is een hardstenen kolom geplaatst met de tekst: Graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925. Deze s
teen heeft jarenlang verscholen gestaan in een heg en is in 2014, evenals de grafkelder, herontdekt. In opdracht van Stichting Kasteel van Valkenburg gaat RAAP-projectleider Xavier van Dijk met zijn team dit skelet verder onderzoeken. Tijdens het onderzoek van 14 juni 2021 tot en met 20 juni 2021 is het mogelijk het graf te bezichtigen en het onderzoek live te volgen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni zijn archeologen en de fysisch antropologe, tijdens de reguliere openingstijden, aanwezig voor de werkzaamheden, maar ook om bezoekers meer informatie te geven over het onderzoek.

Archeologiedagen-activiteit: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/een-herontdekt-graf-op-kasteelruine-valkenburg/

Bezoekersinformatie

Wanneer: alle dagen, van 10:00 tot 17:00 uur

Locatie: Kasteelruïne Valkenburg, Grendelplein 13, Valkenburg aan de Geul

Toegang: Prijs: €8,50 euro voor volwassenen €6,50 euro jeugd (4-11 jaar). Gratis toegang met Museumkaart.

Meer info: https://www.kasteelvalkenburg.nl https://www.kasteelvalkenburg.nl

18, 19 en 20 juni

Digitale rondleiding bij opgraving Daalkampen (Drenthe)

Krijg vanaf je bank tijdens de Archeologiedagen een digitale rondleiding van het Hunebedcentrum op de opgraving bij Daalkampen. Het gebied Daalkampen in Borger ligt midden op de Hondsrug. Een hoger gelegen stuk in het landschap, waar veel nederzettingen en graven zijn gevonden uit het verleden. In de afgelopen 30 jaar is in Daalkampen meerdere malen archeologisch onderzoek uitgevoerd. Niet omdat men aan de oppervlakte kon zien dat hier bijzondere vondsten gedaan zouden worden, maar omdat er in dit gebied nieuwe woningen werden, en nog steeds worden, gebouwd.

In 2005 werd er door het graven van kleine opgravingsputten (proefsleuven) al een kijkje in de bodem genomen. Daaruit bleek dat dit gebied zeer spannende vondsten op zou leveren. Daarna zijn er in 2020 en 2021 grootschalige opgravingen uitgevoerd door RAAP waarbij de volledige bodem bekeken kon worden. Graven zijn er niet gevonden, maar wel enorm veel sporen die laten zien dat al duizenden jaren geleden mensen in het huidige Borger woonden. Er zijn namelijk tijdens deze opgravingen tientallen huisplattegronden gevonden uit verschillende periodes in het verleden.

In deze digitale rondleiding bezoekt Riemke, archeoloog bij het Hunebedcentrum, de laatste opgraving. Janneke Hielkema, Senior KNA archeoloog bij RAAP en projectleider van deze opgraving, vertelt over de opgraving en de vondsten. Zo kom je te weten wanneer mensen hier vroeger woonden en hoe archeologen dat kunnen bepalen. De video is mede mogelijk gemaakt door NWO.

Archeologiedagen-activiteit: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/digitale-rondleiding-bij-opgraving-daalkampen/

Vrijdag 18 juni


Museum Schokland brengt vroege polderbewoner tot leven (Flevoland)

In 1990 werd bij Schokland een compleet prehistorisch grafveld opgegraven. De begraafplaats telde 20 personen met een gedateerde ouderdom van 4.600 jaar. In één van de graven werden de resten gevonden van een vrouw van ongeveer 30 jaar. Haar schedel is zeer goed bewaard gebleven en bevindt zich in de expositie van Museum Schokland. Aan de hand van een professionele gezichtsreconstructie brengt Museum Schokland deze vroege polderbewoner tot leven. Op deze manier wordt de bijzondere geschiedenis van het gebied van de Noordoostpolder tijdens de prehistorie tastbaar gemaakt.

Op vrijdag 18 juni wordt in Museum Schokland de gezichtsreconstructie onthuld die op basis van de opgegraven schedel van de vrouw is gemaakt. Het graf waarin zij lag, dateert rond 2500 v.C. en stamt uit de late fase van de laatneolithische Enkelgrafcultuur. Het graf maakt deel uit van een klein vlakgrafveldje met totaal vijf graven. De overige graven zijn van mannen. De schedel i in 1990 gevonden door archeoloog Theo ten Anscher, senior projectleider bij RAAP. Hij geeft tijdens de bijeenkomst een korte presentatie over de achtergronden.

Bezoekersinformatie

Wanneer: vrijdag 18 juni

Locatie: Museum Schokland, Middelbuurt 3, Schokland

Toegang: ?

Meer info: https://www.museumschokland.nl/nieuws/museum-schokland-brengt-vroege-polderbewoner-tot-leven/

Zaterdag 19 juni en zondag 20 juni

Film ‘Graven in de tuin van Kam’ in première & Hepen met de opgraving Kam Nijmegen (Gelderland)

In april 2021 heeft RAAP opgegraven in de tuin van voormalig museum Kam in Nijmegen. Een plek waar ruim honderd jaar geleden ook al door de arbeiders van G.M. Kam gegraven was. Deze nieuwe opgraving bracht echter toch een aantal nieuwe bijzondere vondsten op. Dit weekend gaat de korte docu-film ‘Graven in de tuin van Kam’ over de opgraving in première. De film toont de dagelijkse praktijk van een archeologische opgraving en is bovendien gefilmd tijdens de opgraving afgelopen april. Dit levert een uniek kijkje in de keuken van de archeoloog en de bijzondere geschiedenis van het museumgebouw van Kam.

Verder krijgen bezoekers van Museum Het Valkhof de unieke kans zelf bij te dragen aan het archeologisch onderzoek naar deze bijzondere plek met sporen uit het Romeinse verleden. Op de tafel in de ArcheoHotspot liggen zakken vol met ‘zand’ waar nog vele sporen in te vinden zijn. Kom jij mee helpen?

Archeologiedagen-activiteit: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/in-de-archeohotspot-kom-helpen-met-de-uitwerking-van-de-opgraving-bij-museum-kam/

Bezoekersinformatie

Wanneer: zaterdag 19 en zondag 20 juni van 10.00 – 17.00 uur

Locatie: Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 in Nijmegen

Toegang: Gratis

Meer info: https://tentoonstellingen.museumhetvalkhof.nl


Zondag 20 juni


Verdronken dorpen en verdwenen land (Flevoland)

De Zuiderzee was wreed! In de Middeleeuwen zorgden stormvloeden van de Zuiderzee voor het verlies van land en dorpen. Vooral het gebied van de huidige Noordoostpolder kreeg het zwaar te verduren. In minder dan 500 jaar transformeerde dit gebied van een grotendeels onbewoond veengebied met verspreid liggende dorpen, naar open zee. Slechts Urk en Schokland bleven als eilanden over. Aan de andere kant zorgden deze stormvloeden ook voor welvaart. Door het ontstaan van de Zuiderzee werd scheepvaart richting de Oostzee mogelijk, waardoor een levendige handel ontstond.

Archeoloog Yftinus van Popta, projectleider bij RAAP, deed zijn promotieonderzoek naar landschap en bewoning in het noordoostelijke deel van de Zuiderzee (de huidige Noordoostpolder) tussen circa 1100 en 1400 n. Chr. Tijdens de Archeologiedagen op zondag 20 juni geeft Yftinus van Popta een lezing over dit onderwerp.

Archeologiedagen-activiteit: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/verdronken-dorpen-en-verdwenen-land/

Bezoekersinformatie

Wanneer: zondag 20 juni om 14:00

Locatie: Batavialand, Oostvaardersdijk 01-13, Lelystad

Toegang: nPrijs: Alle activiteiten zijn gratis na regulier entreebewijs volwassenen €16,- kinderen 4 t/m 12 jaar €8,50. – Gratis toegang met Museumkaart

Meer info: https://www.batavialand.nl/nationale-archeologiedagen