Over RAAP
RAAP is het grootste advies- en onderzoeksbureau voor archeologie en cultuurhistorie in Nederland. Wij adviseren overheden, bedrijven en particulieren bij projecten op het gebied van infrastructuur, bouw, energie, erfgoedbeleid, waterbeheer en natuurontwikkeling. Onze deskundigheid en ons enthousiasme zetten we in om de samenleving te betrekken bij onze activiteiten. De verhalen over het verleden delen we graag met het publiek.
- Thuis in uw regio Jaarlijks voert RAAP zo’n 1000 projecten uit in alle windstreken van Nederland en in Vlaanderen. Wij kennen vrijwel elke streek als onze broekzak. En met onze regionale vestigingen zitten we altijd dicht bij onze projecten. Ook bij u in de regio.
- Kijk op kwaliteit RAAP voldoet aan de geldende regels en heeft die voor diverse overheden mede opgesteld. Voor velen zijn wij een vertrouwde leverancier van deskundig onderzoek en degelijk onderbouwde adviezen. Met ons rapport voldoet u dan ook gegarandeerd aan de wettelijke eisen.
- Creatief en praktisch Bij RAAP kijken we graag naar de samenhang tussen vondsten, sporen en het vroegere landschap, gelaagd en vol verhalen. We werken volop aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën die het vak vooruithelpen. En tegelijk staan met twee benen in de praktijk en denken realistisch met u mee.
- Een stabiele partner RAAP is het oudste (sinds 1985) en grootste erfgoedbedrijf in de Lage Landen. Solide en financieel gezond bovendien. U ontvangt van ons een heldere offerte zonder gedoe met kosten achteraf. Goed om te weten en geruststellend als u uw project aan ons uitbesteedt.
Bij RAAP werken ruim 100 medewerkers vanuit regionale vestigingen in Leiden, Drachten, Zutphen en Weert en een hoofdkantoor in Weesp. Daarnaast hebben we een vestiging in Vlaanderen.
Het archeologisch onderzoek voeren we uit onder certificaat op basis van de BRL SIKB 4000. Op het Procescertificaat Archeologie staan de protocollen die van toepassing zijn vermeld. RAAP is als bedrijf VCA gecertificeerd en ook alle veldonderzoekers van RAAP zijn in het bezit van het VCA veiligheidsdiploma (zie Kwaliteit & Veiligheid).
RAAP vindt het belangrijk om de CO2-uitstoot te verminderen en we hebben ervoor gekozen ons te laten certificeren volgens de CO2 prestatieladder van de Stichting SKAO.
Geschiedenis
Begin: werkgelegenheidsproject Zo’n veertig jaar geleden ontwikkelde de Universiteit van Amsterdam een nieuwe methode voor regionaal archeologisch onderzoek. Door al lopend, systematisch het bodemoppervlak af te speuren, kreeg je een beeld van de historie. Gefinancierd met allerhande subsidies werd telkens een stukje Nederland geïnventariseerd. De Stichting ‘Regionaal Archeologisch Archiverings Project’ (kortweg RAAP), opgericht in 1985, hielp zo baanloze archeologen aan werkervaring.
Van non-destructief vooronderzoek… Zolang alleen overheidsdiensten mochten opgraven, richtte de Stichting RAAP zich op ‘non-destructief’ onderzoek. Dat hebben we verrassend ver kunnen ontwikkelen. Van eigen weerstandsmetingen, grondradar en satellietfotografie, boormachines, tref- en vindkansberekening, archeologische verwachtingskaarten, via software voor cartografie, opgraving en vondstregistratie, tot ‘archeotechniek’ voor het monitoren van fysieke bescherming van ondergrondse monumenten.
… tot een totaalpakket Sinds ook bedrijven mogen opgraven, is de scope van RAAP ingrijpend verbreed. Als een van de weinige erfgoedbureaus bieden we een totaalpakket van archeologische en cultuurhistorische advisering en uitvoering aan. Van bureauonderzoek tot vondstdeponering, van prospectie en opgraven tot advies over instandhouding en verbeelding. Het bedrijf RAAP is in 2000 in een B.V. ondergebracht met de stichting RAAP als enig aandeelhouder.
Duizend keer regionaal RAAP heeft nu vrijwel heel Nederland archeologisch in beeld en is – met zo’n 1000 projecten per jaar – thuis in elke regio. Een uitstekende voorwaarde voor onderzoek en advies op maat. Op basis van grove indicaties wordt stapsgewijs en afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever, ingezoomd op een gebied. Dat betekent gefaseerd onderzoek en is daarmee erg kosteneffectief. RAAP is met zijn zes vestigingen thuis waar het gebeurt: in de regio.
Toverbril, maar no nonsense Bij RAAP zijn we er het liefst vroeg bij, als de ruimtelijke plannen nog in de maak zijn. We kijken graag door het maaiveld heen. Naar het bredere, vroegere landschap eronder, rijkgeschakeerd en wonderlijk gelaagd. Naar kansen om de leefomgeving te verbeteren. En met hart voor de zaak zijn we tegelijk no-nonsense partners die u met raad én daad begeleiden. Vraag het onze duizenden klanten maar.
Onze missie en visie
Wie wij zijn en wat wij doen
RAAP voert archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek uit, adviseert over bescherming en inpassing van erfgoed en stimuleert publiekbereik en toeristische ontsluiting.
Waarom?
Wij geloven dat erfgoed een waardevolle inspiratiebron is in een samenleving die in hoog tempo verandert. Erfgoed houdt ons een spiegel voor. Het laat zien hoe het ooit was en waar we vandaan komen én het biedt ons een perspectief in besluiten die we voor de toekomst moeten nemen. Erfgoed is er om van te genieten, en ook om te benutten. Met aandacht voor ons onder- en bovengrondse erfgoed krijgen nieuwe inrichtingsplannen en bouwprojecten karakter en extra waarde en dat draagt bij aan een aantrekkelijk landschap.
Voor wie en met wie
RAAP streeft ernaar de samenleving te betrekken bij de uitvoering en resultaten van haar werk. Wij zetten onze deskundigheid en ons enthousiasme in om het erfgoed tot leven te brengen en de verhalen over het verleden met het publiek te delen.