10 juni 2018: Symposium
‘De wereld van Art Nouveau’


Op zondag 10 juni 2018 vindt het symposium ‘De wereld van Art Nouveau’ plaats in Museum Prinsenhof in Delft. Tijdens het symposium zullen verschillende sprekers vertellen over uiteenlopende onderwerpen zoals handel, verzamelen, interieur, archeologie en architectuur. Een van de sprekers is RAAP-medewerker Twan van Rooij, die tijdens een archeologisch onderzoek in Utrecht een kuil vol art nouveau scherven vond.

World Art Nouveau Day


Op 10 juni is het ook 'World Art Nouveau Day'. De art nouveau spreekt het hedendaagse publiek nog steeds aan. Op dit moment zijn er diverse musea die aandacht besteden aan de kunststroming van 1890-1914. Ook op veilingen, kunstbeurzen en bij mensen thuis zijn vele objecten uit deze periode te vinden. Toeval, of is er sprake van een hernieuwde interesse?
Kunst uit de periode van de art nouveau is een geliefd handels- en verzamelobject. Tijdens het symposium gaat het over waarde en overwaarde. Wat is de visie op de markt? Welk type verzamelaars zijn er? Kunnen we spreken over bepaalde trends? Best practices van de commerciële handel en de passie van het verzamelen van dit erfgoed worden besproken. Er is alle ruimte voor vragen en discussie en een borrel achteraf.

Vondst art nouveau keramiek


In augustus 2017 vonden archeologen van RAAP tijdens een onderzoek aan de Vaartsche Rijn in Utrecht unieke ontwerpen van art nouveau aardewerk. Het bleek te gaan om duizenden scherven van tientallen verschillende biscuit-modellen van art nouveau keramiek, Gemaakt tussen 1884 en 1905 in de Faience- en Tegelfabriek 'Holland'. Daaronder bevonden zich serviesontwerpen van architect H.P. Berlage en meubelontwerper Jac. van den Bosch. Meer over dit archeologisch onderzoek: https://www.raap.nl/pages/RAAPnieuws_Art-nouveau-aardewerk-utrecht.html

vondst02-1400x747.jpgInformatie over het symposium


  • • Sprekers: tijdens het symposium: Issabella van Baaren (Issabella-Interiors), Marcel Brouwer (Vendu Notarishuis Rotterdam), Jan de Bruijn (Gemeentemuseum Den Haag), Valentijn Carbo (Vereniging Hendrick de Keyser), Eddy Engelsman (Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900), David de Haan (Museum Prinsenhof Delft), Twan van Rooij (RAAP).
    • Aanmelden: via aanmelding-prinsenhof@delft.nl o.v.v. ‘symposium 10 juni’.
    • Kaarten: á €15,- zijn verkrijgbaar bij de balie van het museum.
    • Tijd: 13.00-18.00 uur.
    • Meer info: op http://prinsenhof-delft.nl/ontdek-de-collectie/nieuws/2-uncategorised/428-activiteiten-art-nouveau-nieuwe-zakelijkheid-delft