Update van de archeologische verwachtingskaart
voor Rucphen
Locatie: Rucphen, Noord-Brabant
Opdrachtgever: gemeente Rucphen
Periode: 2019
Locatie: Rucphen, Noord-Brabant
Opdrachtgever: gemeente Rucphen
Periode: 2019
Ter voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet hield de Brabantse gemeente Rucphen het beleid voor archeologie tegen het licht. Was het nog actueel, nodig of kon het eenvoudiger? Samen met de Regio West-Brabant zorgde RAAP voor de actualisatie van de beleidskaart. De update is sinds eind 2019 opgenomen in het archeologisch beleid van de gemeente.
Update
De eerste archeologische verwachtingskaart voor Rucphen is in 2011 gemaakt. Sindsdien zijn er circa 160 archeologische onderzoeken uitgevoerd. Ook is er beter inzicht ontstaan over de wijze waarop het landschap zich in de gemeente heeft ontwikkeld. Mede met het oog op de Omgevingswet goede redenen voor de gemeente om het archeologische beleid en de kaarten te updaten. In overleg met de adviseurs van Regio West-Brabant, koos de gemeente RAAP uit voor een pilot voor het dorp Sprundel. Dit gaf waardevolle inzichten om voor de hele gemeente een nieuwe gedetailleerde verwachtingskaart te maken.
Verwachtingskaarten
Met de vernieuwde hoogtebestanden (AHN) van Nederland zijn veel meer nuances in het landschap in kaart te brengen. Voor Rucphen maakte RAAP een paleografische basiskaart op schaal 1:15.000. Daarop zijn alle landschappelijke ontwikkelingen vanaf de steentijd geprojecteerd. Vervolgens zijn knikpunten onderscheiden waar de landschapsontwikkeling duidelijk veranderde. Dat resulteerde in drie voor Rucphen archeologisch relevante perioden: de steentijd, landbouwers-periode en staatse tijd. Voor die perioden zijn aparte verwachtingskaarten gemaakt. Tenslotte zijn die nauwgezet gecombineerd tot één verwachtingskaart als basis voor de beleidskaart.
Onderbouwing
Op verzoek van de gemeente is het adviesdocument bij de kaart beknopt gebleven. Toch is de archeologische verwachting goed onderbouwd op basis van de meest actuele onderzoeken en kaarten. Voor sommige delen die voorheen een summier onderbouwde hoge archeologische verwachting hadden is de verwachting genuanceerd. Daar is onderzoek alleen nodig als er een onderbouwde aanleiding voor is. Alle geleverde digitale data zijn ingepast in de gemeentelijke database. De kaarten worden gebruikt voor nieuwe bestemmingsplannen.
Voordeel
Met de update voldoet Rucphen aan de nieuwe Omgevingswet. Bovendien is haar plicht tot een goede erfgoedzorg hiermee geborgd. De gemeente kan beter bepalen waar onderzoek nodig is. Het archeologiebeleid dat op basis van de nieuwe kaarten is bijgesteld, leidt zo tot minder onnodige kosten voor burgers en ondernemers. Bovendien zijn er niet meer regels dan noodzakelijk. Dat past geheel in de geest van de nieuwe wet.