Archeologische opgraving
Ede Reehorst
Locatie: Park Reehorst in Ede-Zuid, op de hoek Sportlaan/Diedenweg
Opdrachtgever: gemeente Ede
Periode: 2014 – 2019
Locatie: Park Reehorst in Ede-Zuid, op de hoek Sportlaan/Diedenweg
Opdrachtgever: gemeente Ede
Periode: 2014 – 2019
In Ede zijn voor de bouw van de wijk Park Reehorst tussen 2014 en 2017 opgravingen uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Publieksbereik was voor de gemeente een belangrijk aspect van het onderzoek. Zo was er in 2019 een ‘citizen science’ opgraving waaraan veel enthousiaste vrijwilligers meededen.
Opgraving
Park Reehorst is een nieuwbouwwijk in Ede-Zuid. Voorafgaand aan elke bouwfase is een opgraving van enkele weken uitgevoerd. De drie campagnes waren zo ingepland dat ze geen vertraging opleverden voor de nieuwbouw. Wat niet in de bodem bewaard kon blijven, is opgegraven. De sporen lagen verborgen op een diepte van circa 1 meter. In totaal is een oppervlakte van meer dan twee voetbalvelden opgegraven, wat een schat aan informatie opleverde.
Archeologie
Dankzij de ligging onder sportvelden waren de archeologische vondsten en sporen zeer goed bewaard gebleven. Ze varieerden van vuurstenen werktuigen uit de steentijd (rond 2000 voor Chr.), resten van een gehucht uit de ijzertijd (vanaf circa 200 voor Chr. tot het begin van de jaartelling), sporen van grote boerderijen, bijgebouwen en waterputten uit de middeleeuwen (900 tot 1200 na Chr.) tot loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Op korte afstand van de boerderij-sporen uit de ijzertijd zijn ook (crematie)graven gevonden.
Publieksbereik
Tijdens de opgravingen organiseerden RAAP en de gemeente Ede open dagen. In 2019 was er ook een heuse ‘citizen science’ opgraving: vrijwilligers én geïnteresseerde bewoners mochten helpen met graven. Voor dit burgerparticipatie-project was grote interesse vanuit de lokale gemeenschap. Tussentijds was er in 2018 in Ede’s cultuurcentrum ‘Cultura’ een kleine expositie te zien over het onderzoek. Na afloop van het veldwerk zijn daar publieksvriendelijke visualisaties tentoongesteld, gebaseerd op de opgegraven sporen. Bijvoorbeeld een reconstructie van de binnenkant van een ijzertijd-huis, en een animatie met kar die langs een middeleeuws erf rijdt. Verder konden bezoekers in een multimediale presentatie met een virtual reality-bril ‘rondlopen’ op een erf uit de ijzertijd. Zo is de opgraving voor een breed publiek beleefbaar gemaakt.
Resultaat
Het eindrapport is in 2019 gepresenteerd tijdens de ijzertijddag in Wekerom. Deze dag werd georganiseerd door stichting Geldersch Landschap & Kasteelen, AWN, gemeente Ede, museum Lunteren en Beleef Lunteren.
Eric Norde
Senior projectleider archeologie RAAP Oost-Nederland
T 0575-567876