Archeologen doen al jaren onderzoek naar oude verdedigingslinies en vestingwerken: van de Romeinse limes tot schansen uit de Tachtigjarige oorlog. We noemen dit ook wel conflictarcheologie. Hierbinnen is archeologisch onderzoek naar resten van de Tweede Wereldoorlog sterk in opkomst. RAAP kan dit onderzoek voor u uitvoeren en heeft hiervoor veel ervaring en expertise in huis.
Gemeentes en provincies erkennen steeds nadrukkelijker het historische belang van overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek naar deze oorlogsresten is inmiddels een volwaardig onderdeel van de archeologische monumentenzorg. RAAP brengt hiermee plaatsen van militaire conflicten in kaart. Zo is er bij ruimtelijke ontwikkelingen goed rekening mee te houden.
Diensten WOII-archeologie
- Advies over de omgang met overblijfselen uit WOII
- Bureauonderzoek eventueel te combineren met historisch vooronderzoek naar ontplofbare oorlogsresten
- Proefsleuvenonderzoek
- Opgraving
- Explosievenopsporing: archeologisch onderzoek naar oorlogsresten uit WOII kunnen we combineren met explosievenonderzoek:
met RAAP OPEX hebben we eigen deskundigen in huis.
Certificering
- Onze onderzoekers WOII-archeologie beschikken minimaal over het certificaat Basiskennis Opsporing Ontplofbare Oorlogsresten: een absolute voorwaarde voor veilig onderzoek.
- De specialisten van RAAP OPEX zijn gediplomeerde senior OOO-deskundigen. Zij handelen zelfstandig alle voorkomende situaties af: tot en met het veiligstellen van ontplofbare oorlogsresten en de overdracht ervan aan de EOD.
Expertise archeologisch onderzoek WOII
Mede door pionierswerk op de Grebbeberg en in kamp Westerbork is RAAP voorloper in onderzoek naar oorlogssporen uit WOII. Het is een specialistische discipline bij uitstek, waarin we samenwerken met deskundigen in explosievenruiming en berging van vliegtuigwrakken.
Oorlogssporen komen boven- en ondergronds voor en vragen om een integraal cultuurhistorische aanpak. Bij het veldonderzoek zijn vele historische bronnen beschikbaar en diverse praktische problemen te overwinnen. Denk aan mogelijk aanwezige ontplofbare oorlogsresten, maar ook aan eventuele overblijfselen van oorlogsslachtoffers.
RAAP is ervaren met deze omstandigheden en de hieraan gekoppelde regelgeving.
IKME
De Indicatieve Kaart Militair Erfgoed (IKME) gemaakt door RAAP, geeft voor Nederland een landelijk overzicht op een kleine schaal van de (verwachte) ligging van resten van ondergronds en bovengronds militair erfgoed.
Projecten
Een selectie van projecten die RAAP uitvoerde op het gebied van conflictarcheologie:
Conflictarcheologie: het verhaal van een plek
Vrijwel elke gemeente in Nederland draagt de sporen van de oorlog. Waar strijd is geleverd, zijn bijvoorbeeld loopgraven en schuttersputten bewaard gebleven. Of er kunnen verdedigingswerken zoals tankgrachten liggen. Al deze overblijfselen vertellen het verhaal van de oorlogsgeschiedenis van een gebied en roepen na al die jaren nog steeds emoties op. Aan de hand van opgegraven artefacten en sporen kunnen we een beeld construeren van de militaire en landschappelijke situatie destijds. De archeologische vondsten zijn dan onderdeel van de verhalen van deze plaatsen.
Meerwaarde archeologisch onderzoek WOII
- Efficiënte planning: op tijd weten waar mogelijke lastig te verwijderen objecten liggen, scheelt tijd en kosten. Denk aan onvermoede resten van bunkers, kazematten, roadblocks etc.
- WOII telt mee: weten waar oorlogssporen liggen, maakt tijdig overleg met het bevoegd gezag mogelijk. Over de omgang ermee en eventuele inpassing bij ruimtelijke ontwikkelingen.
- Draagvlakvergroting en publieksbereik: het onderzoek biedt kansen een waardevol stukje geschiedenis terug in het straatbeeld te brengen. Dat maakt het voor het publiek beleefbaar.
Wilt u advies of een offerte aanvragen?
Neem dan contact op met de RAAP-vestiging in uw regio, of vul het offerteformulier in.