Archeobotanist Oda Nuij wint Florschütz Scriptieprijs

Anderhalf jaar geleden studeerde Oda Nuij, archeobotanist bij RAAP, cum laude af aan de Universiteit Leiden met haar scriptie ‘Beyond the Heath. Reconstructing the late-prehistoric barrow landscape of Baarlo-De Bong (Dutch Limburg) using palynological modelling’. Nu heeft ze daarvoor de Florschütz Award voor beste MSc scriptie over palynologie en paleoecologie van de Palynologische Kring KNGMG ontvangen. Een mooie prestatie en erkenning voor de relevantie van archeologische pollenonderzoek.

De jury was onder de indruk van het werk van Oda’s uitgebreide onderzoek. Het levert een substantiële bijdrage aan het lopende archeobotanische onderzoek gericht op de reconstructie van Nederlandse grafheuvels. Een nieuw en innovatief aspect is haar onderzoek naar de toepassing van palynologische correctiemodellen als een hulpmiddel voor de verbeterde kwantitatieve reconstructie van vegetatietypen uit pollengegevens.

Voor Oda is de prijs een erkenning dat palynologie in de archeologie net zo belangrijk is als in de biologie of aardwetenschappen. “Vanwege de archeologische focus wist ik niet zeker of mijn scriptie ‘palynologisch genoeg’ zou zijn om zelfs maar in aanmerking te komen voor de Florschütz Award, dus ik was des te meer verrast toen ik hoorde dat ik het had gewonnen. Het motiveert mij om de rijke traditie van pollenanalyse in de Nederlandse archeologie voort te zetten.”

Zie ook het bericht op de website van de Universiteit Leiden:
https://www.universiteitleiden.nl/en/news/2022/03/alumna-oda-nuij-wins-florschutz-thesis-awards