Boekentip: de Cultuurhistorische Atlas Voorst komt eraan!

In het voorjaar van 2024 komt de Cultuurhistorische Atlas Voorst uit. Deze unieke erfgoedatlas illustreert de wordingsgeschiedenis van de gemeente Voorst. Het wordt een publieksboek vol verhalen, foto’s, illustraties en kaarten. De atlas wordt uitgegeven door de Stichting Cultuurhistorie Voorst in samenwerking met de Historische Vereniging Voorst, de gemeente Voorst en RAAP. Aan het boek, dat onder eindredactie staat van Luuk Keunen, historisch geograaf en senior projectleider cultuurhistorie bij RAAP, werken ruim twintig schrijvers mee, zowel professionals als vrijwilligers van de Historische Vereniging Voorst. 

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel vertelt het chronologische verhaal over de landschapsgeschiedenis van de gemeente Voorst vanaf de prehistorie tot het heden. In deel twee staat het huidige landschap centraal en komt zowel het bovengrondse erfgoed (landschap, gebouwen, cultuur, bedrijvigheid, kernen) als het ondergrondse erfgoed (de bodem als schatkamer) aan de orde. In het derde deel komen diverse maatschappelijke en historische thema’s aan bod, zoals industrie en bedrijvigheid, strijd en verdediging, kunst en cultuur, maatschappij, wet en recht, religie etc. Daarnaast komen er persoonlijke verhalen van mensen met een band met Voorst in voor.

De erfgoedatlas wordt geen zwaar wetenschappelijke publicatie maar een aantrekkelijk en voor een breed publiek geschreven boek van ruim 300 pagina’s. Het bevat volop kaarten, foto’s, prenten, droneopnames en luchtfoto’s die de verhalen illustreren. Het boek laat zien hoe fascinerend het verleden is en dat je dit op veel plekken in de gemeente Voorst nog kunt terugzien.

Voorinschrijving met korting 

De Cultuurhistorische Atlas Voorst is bij voorinschrijving te bestellen via: 
https://www.historischeverenigingvoorst.nl/index.php/nl/home/erfgoed-atlas-bestellen
. Wie dit doet, betaalt slechts € 29,90 euro in plaats van € 34,90 voor een exemplaar.