Het Rampjaar 1672: TV-serie start vanaf 21 oktober

 

In een nieuwe zevendelige geschiedenisserie die vanaf 21 oktober op NPO2 wordt uitgezonden, reconstrueert de redactie van Andere Tijden de gebeurtenissen die leidden tot het Rampjaar 1672. Een jaar dat de geschiedenisboekjes is ingegaan met de zin: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. De makers filmden op bijzondere locaties en kregen medewerking van vele historisch en archeologisch deskundigen.

 

De serie is een spannend verhaal over de bijna-ondergang van de Republiek. Hans Goedkoop is in ‘Het Rampjaar 1672’ als voice-over de verteller. Meerdere gerenommeerde historici, onder wie Luc Panhuysen, komen aan het woord. Met behulp van historische bronnen en beelden wordt getoond hoe de jonge Republiek in de tweede helft van de 17e eeuw langzaam maar zeker op een catastrofe aanstuurt. De programmamakers hebben ook dankbaar gebruik gemaakt van de vele tentoonstellingen en herdenkingen die dit jaar in het hele land plaatsvinden. Dit jaar is het immers precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond.

 

Fort Knodsenburg

Fort Knodsenburg bij Nijmegen-Lent was een van de locaties waar strijd is geleverd. Het was een strategische plek van waaruit het oostelijke rivierengebied gecontroleerd kon worden. Nijmegen verdedigde zich wel maar werd bestookt met meer dan 7000 bommen en granaten. De Fransen veroverden het fort in 1672 na een korte strijd, en de verliezen aan de Franse zijde waren met ruim 1000 soldaten hoog. Op de plek van Fort Knodsenburg hebben archeologen van RAAP tussen april 2013 en januari 2016 opgravingen uitgevoerd en archeoloog en RAAP-projectleider Jasper Tuinstra vertelt erover in aflevering 4 (11 november, 22.18 uur).

 

Het Rampjaar 1672 wordt vanaf 21 oktober iedere vrijdagavond uitgezonden op NPO2 :https://www.ntr.nl/Het-Rampjaar-1672/519

Het rapport dat RAAP over het archeologische en cultuurhistorisch onderzoek naar Fort Knodsenburg schreef.