Publiek welkom bij opgraving unieke brouwoven in Kasteel Ammersoyen  

In een van de kelders van het Gelderse kasteel Ammersoyen ligt een unieke vondst begraven. Het gaat om een middeleeuwse oven voor het brouwen van bier: de enige bekende binnen de muren van een kasteel in Nederland. Deze bijzondere brouwoven wordt opgegraven door archeologen van RAAP. Geïnteresseerden kunnen van maandag 25 t/m woensdag 27 oktober tijdens openingstijden van het kasteel meekijken als de archeologen aan het werk zijn. 

Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) startte enkele maanden geleden met een fondsenwervingsactie. Deze was bedoeld om de middeleeuwse brouwoven van kasteel Ammersoyen te kunnen opgraven en een nieuwe publiekspresentatie te realiseren rondom de bierbrouwerij in het kasteel. Met het op dit moment opgehaalde bedrag kan de eerste fase starten: het opgraven van de brouwoven om te kijken of het haalbaar is om de oven zichtbaar te maken.

De resten van de middeleeuwse brouwoven zijn ontdekt tijdens de grote restauratie van het kasteel in de jaren 60 van de vorige eeuw. Van de overblijfselen zijn foto’s gemaakt, voordat de brouwoven weer werd toegedekt.

Publiekspresentatie

De opgraving is een haalbaarheidsonderzoek om uit te zoeken in hoeverre de oven nog gaaf aanwezig is en of deze permanent in het zicht kan blijven. Alles moet zorgvuldig worden blootgelegd en gedocumenteerd. Tijdens de opgraving zullen de archeologen de nodige informatie over de oven en de opgraving geven. Het is een unieke kans voor geïnteresseerden om dit mee te maken van 25 t/m 27 oktober 2021 in het kasteel (in Ammerzoden).

Reserveren van een tijdslot wordt aanbevolen: https://ammersoyen.glk.nl