Verdwenen adelijke grafkelder ontdekt in Horst 

Onder de St. Lambertuskerk in het Limburgse Horst is de grafkelder ontdekt van de adelijke familie Van Wittenhorst. Archeoloog Xavier van Dijk, projectleider bij RAAP, was nauw betrokken bij de ontdekking en opgraving van de verborgen grafkelder. Vrijdag 24 september ging de documentaire ‘De verdwenen grafkelder’ van de lokale filmmaker Arie Stas in Horst in première. Hij legde de zoektocht naar de verborgen adellijke grafkelder vast. 

De grafkelder is gebouwd in 1569. In de grafkelder zijn Johan van Wittenhorst en zijn echtgenote Josina van Wees bijgezet, evenals diverse van zijn (verre) nakomelingen waaronder Willem Vincent van Wittenhorst. De familie Van Wittenhorst bezat een kasteel aan de rand van het dorp. De adellijke familie Van Wittenhorst is van grote betekenis geweest voor de geschiedenis van Horst en omgeving. Zij heersten van begin 16e eeuw tot begin 18e eeuw over de regio. Johan de Oude, de eerste Van Wittenhorst die zich in Horst vestigde, was raadsheer van Willem van Oranje, en is een verre voorouder van koning Willem-Alexander.

Door een gat in de kerkvloer te maken, kwamen de loden lijkkisten van de Van Wittenhorsten afgelopen voorjaar tevoorschijn. De grafkelder verbindt als het ware de geschiedenis van de kerk met het kasteel. Er is een stichting in het leven geroepen die zich inspant om de grafkelder te herbouwen zodat deze getoond kan worden aan het publiek.

De documentaire ‘De verdwenen grafkelder’ is vrijdag 24 september 2021 om 19.30 en 21.00 uur gepresenteerd in cultuurcentrum ‘t Gasthoês in Horst.

Zie ook:
https://www.1limburg.nl/verdwenen-grafkelder-horst-koninklijke-link-ontdekt
https://l1.nl/de-vondst-van-wittenhorst-152717/