Educatief archeologisch opgravingsterrein in Borger geopend

In het Hunebedcentrum in Borger is op 17 juni 2022 een nieuw educatief archeologisch terrein geopend op het Oertijdpark. Met dit nieuwe onderdeel van het park kunnen bezoekers zien hoe het vak archeologie in de praktijk werkt. 

Het nieuwe educatieve onderdeel geeft bezoekers een kijkje in de keuken van de archeologie: van scherf tot verhaal. Daarvoor is op het buitenterrein een opgravingsplaats nagebootst. Ter inspiratie dienden de opgravingen die RAAP in 2020 en 2021 in de wijk Daalkampen in Borger-Odoorn heeft uitgevoerd. Het onderzoek leverde enorm veel sporen op die laten zien dat al duizenden jaren geleden mensen in het huidige Borger woonden. Zo zijn er tientallen huisplattegronden en ook spiekers (opslagplaats voor gewassen) gevonden uit verschillende periodes in het verleden, met name uit de bronstijd, ijzertijd en middeleeuwen.

Op het Oertijdpark, waar veel replica’s van bewoning in de Prehistorie te zien zijn, is nu dus ook een permanente opgraving te vinden. RAAP was hierbij betrokken met kennis-input en heeft ook materiaal geleverd. Het is het net alsof de archeologen even pauze hebben en met wat fantasie kunnen bezoekers zich hier zelf archeoloog wanen.

Link naar het Hunebedcentrum: https://www.hunebedcentrum.eu