Lest we forget De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer

In de zomer van 2016 vond op het IJsselmeer een typisch Hollands huzarenstukje plaats. Door het droogleggen van 900 m2 IJsselmeer is het wrak van de Vickers Wellington R1322 op unieke wijze geborgen. Deze Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Minutieus wordt door auteurs Peter Boomsma en Ruurd Kok uit de doeken gedaan hoe de berging is gerealiseerd en hoe de Vickers Wellington in de donkere oorlogsdagen aan zijn einde kwam. Lest we forget bevat interviews met alle bij deze berging betrokken partijen. In het boek wordt een uniek kijkje achter de schermen van de berging gegeven. Naast het historische verhaal en de archeologische oogst wordt via interviews met directbetrokkenen – zoals de zandwinner, de stafofficier vliegtuigberging, de EOD’er, de berger – een waarheidsgetrouw beeld, gelardeerd met tientallen foto’s, geschetst van de berging.

In het laatste hoofdstuk verhaalt kapitein Geert Jonker van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht de niet eerder bekende, definitieve identificatie van de volledige Poolse bemanning.

Bestellen

Lest we forget is leverbaar vanaf 2 mei 2017. Het boek is uitgevoerd met harde kaft, formaat 30×20 cm, luxe glanzend papier, bevat 120 pagina’s en is in fullcolour. Het boek is fraai vormgegeven door Monique Vogelsang van Vogelsang grafisch ontwerp uit Heerenveen. ISBN: 9 789491 536441.Een recensie-exemplaar kan worden opgevraagd via info@uitgeverijlouise.nl of 0566 – 62 19 76

Het boek kost € 20 en is te bestellen bij Uitgeverij Louise: >> LINK