Verborgen kastelen in zicht

Verborgen kastelen in zicht

Veel kastelen in ons land kennen een geschiedenis van belegering, herbouw, plundering, verwoesting en afbraak en zijn voorgoed verdwenen. Voor het blote oog dan, want in de bodem liggen doorgaans nog allerlei resten verborgen. Met archeologisch onderzoek zijn ze goed op te sporen. Zo heeft RAAP in de afgelopen jaren ruim 350 terreinen met een verborgen kasteel onderzocht en geadviseerd over de inrichting ervan. Daarover gaat het boek Verborgen kastelen in zicht: over archeologisch onderzoek en inrichting van kasteelterreinen.

publieksboek
Verborgen kastelen in zicht  is samengesteld ter gelegenheid van het Jaar van het Kasteel 2005 én het daarmee samenvallende 20-jarig bestaan van RAAP. Het is geschreven ter informatie en inspiratie voor een breed publiek: voor gemeenten, eigenaren en beheerders van kasteelterreinen, maar ook voor ontwerpers en iedereen met belangstelling voor kastelenonderzoek. Het is een rijk geïllustreerd publieksboek, vol voorbeelden die laten zien hoe verloren gewaande kastelen op te sporen en weer zichtbaar en genietbaar te maken zijn.

meer dan 350 kastelen
De directeur van de Nederlandse Kastelen Stichting, aan wie het eerste exemplaar in november 2005 werd aangeboden, schreef het voorwoord. Het eerste deel van het boek gaat over archeologisch onderzoek naar kastelen, het tweede deel over de inrichting van kasteelterreinen en het derde deel bevat een overzicht van de meer dan 350 onderzoeken op kasteelterreinen die RAAP in de afgelopen 20 jaar in Nederland heeft uitgevoerd. Per provincie is een voorbeeldproject gekozen om te illustreren hoe divers de aanleidingen, de gekozen onderzoeksmethoden en de uiteindelijke (inrichtings)resultaten van archeologisch onderzoek naar kastelen kunnen zijn.

Auteurs: Paul van Kempen & Caroline Hom
Uitgever: RAAP, Amsterdam november 2005
Aantal pagina’s: 104 (met ruim 200 kleurenfoto’s)
ISBN: 90-5372-114-2
Prijs: € 12,50 inclusief verzendkosten

Deze uitgave is inmiddels UITVERKOCHT, maar kan wel online worden bekeken.